Žmonės vis labiau netoleruoja smurto prieš vaikus

WP_20170112_07_56_09_Pro

Per pirmus tris šių metų mėnesius Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 81 atveju (iš jų dėl 59 suaugusiųjų pranešimų) raštu kreipėsi į atitinkamas institucijas (įstaigas) dėl pagalbos vaikams ir jų šeimoms organizavimo. Tai sudaro beveik pusę visų praėjusių metų tokių pranešimų (2016 m. iš 173 atvejų 132 buvo dėl suaugusiųjų pranešimų). 

Dažniausiai į Tarnybą kreipiasi suaugusieji, pastebėję ar sužinoję apie galimus vaiko teisių pažeidimus (nepriežiūrą, fizinį smurtą ir kt.). Dažniau nei anksčiau sulaukiama ir nerimaujančių tėvelių skambučių dėl jų vaikų fizinės ar psichinės sveikatos, kurių teigimu, prieš jų atžalas ikimokyklinio ar bendrojo lavinimo įstaigose smurtauja kiti vaikai ar darbuotojai.

Taip pat pastebima, kad vis dažniau telefonu kreipiasi pagalbos tėčiai. Jie skambina dėl vaiko ar vaiko motinos (buvusios sutuoktinės, sutuoktinės ar draugės) netinkamo elgesio (pavyzdžiui, vaikas neklauso tėvų, moteris piktnaudžiauja alkoholiu ir pan.).
Manytina, kad Lietuvoje ne vaiko teisių pažeidimų daugėja, o pati visuomenė tampa vis labiau sąmoningesnė, pilietiškesnė, netoleruojanti smurto prieš mažuosius mūsų piliečius.

Apie vaikų galimą nepriežiūrą, smurtą prieš juos, apie tai, kad jie galbūt gyvena  nesaugioje, sveikatai  pavojingoje aplinkoje, būtina pranešti (telefonu, elektroniniu laišku, paštu ar nuvykus) visų pirma vietos savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriui (toliau – VTAS) ar policijai (ypač skubiais atvejais, kai vaiko sveikatai ar gyvybei gresia pavojus, po VTAS darbo valandų, savaitgaliais ir švenčių dienomis).

www.vaikoteises.lt