Dailės Terapija Savižudybių Prevencijoje

Irina Katz-Mazilu yra kvalifikuota dailės terapeutė, turinti didelę praktinę patirtį. Ji pabaigė dailės terapijos magistro programą Université René Descartes Paris V (Rene Dekarto universitetas Paryžiuje) 1998 m. ir nuo tada dirba dailės terapeute klinikinėse ir socialinėse aplinkose (savižudybės prevencija, psichiškai sutrikusieji, benamiai, kaliniai, kt) bei privačioje praktikoje savo dirbtuvėje.
Irina yra aktyvi dailės terapijos edukatorė ir supervizorė, konsultantė socialinio darbo edukacijoje, universitete, podiplominiuose dailės terapijos mokymuose. Ji yra daugelio straipsnių bei konferencijų autorė ir organizatorė Prancūzijoje bei Tarptautiniame dailės terapijos kontekste. Nuo 2008 ji yra Fédération Française des Art-Thérapeutes prezidentė (Prancūzijos Menų terapijų federacija).
Irina Katz-Mazilu taip pat yra dailininkė-vizualiųjų menų kūrėja, baigusi Bucharešto menų institutą ir Paryžiaus Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, yra Maison des Artistes Paryžiuje narė. Ji dažnai rodo savo darbus autorinėse ir grupinėse parodose.
Seminaro turinys:
Diena 1
Ivadas: Prisistatymai, pagrindinės temos, lūkesčiai.
I. Teorinės sąvokos
a. Suicidas : apibrėžimas, etiologija, koncepcijos, pagrindinė statistika.
b. Etiniai klausimai: Svarbus klausimas -ar suicidas yra alternatyva?
c. Psichopatologiniai klausimai: Vienišumas, izoliacija, tuštumos/nereikalingumo pojūtis, vidinė atskirtis, klinikiniai ir socialiniai aspektai.
d. perkėlimas ir kontraperkėlimas – « santykinis šantažas ».
e. O kaip dėl prevencijos? Vaikai, paaugliai, suaugusieji, senjorai – specifinė statistika ir problemos.
II. Dailės Terapija ir Suicido Prevencija
a. CPS/Centre de Prévention du Suicide ( Savižudybių prevencijos centre) Paryžiuje – institucijos pristatymas, struktūra, tikslai/siekiai, funkcijos, tarpdisciplininiai bendradarbiavimai, štažuotės ir tyrimai.
b. Kiti Projektai: « LaVita » – specialiai paaugliams; FEALIPS (Fédération Européenne des Associa-tions Luttant contre l’Isolement et pour la Prévention du Suicide) – Europinė Federacija.
c. Teorinis Dailės Terapijos pagrindas:
• Humanistiškai integruotas/koncentruotas į Žmogų/paremtas menu (C. Rogers, D.W. Winnicott, J-P. Klein);
• Meninis procesas : potencialas ir rizika (C.G. Jung, A. Ehrenzweig, D. Anzieu, E. Hantouche, R. Blain);
• Fenomenologija (Merleau-Ponty).

III. Dailės Terapijos dirbtuvės Savižudybių prevencijos centre – socialiniai tyrimai, grupės dinamika, įvertinimai, klinikinės skalės, bendradarbiavimas tarp skirtingų profesijų, komandų, institucijų, klientų ir šeimų; privati praktika.
IV. Dirbtuvės 1 – Tvarkymasis su Konfliktu : « Juoda ir Balta »
a. Grafinis apšilimas
b. Individualus darbas ant juodos ir baltos kontrasto/konflikto/susiskaidymo/balanso, tuštumo/pilnumo, tvarkymasis su vidiniu ir tarpasmeniniu konfliktu; apsikeitimas patirtimi ir diskusija (piešimas, tapymas, garsas, atsigavimas)
Diena 2
V. Dirbtuvės 2 – Tvarkymasis su nežinomybe :
« The Exquisite Corpses Nepaprastieji lavonai »
Grupinės dirbtuvės paremtos tylia vizualine komunikacija; apsikeitimas patirtimi ir diskusija apie grupės dinamiką ir asmeninę erdvę/vietą, apie jausmus, staigmenas, improvizaciją, bandymą susidoroti (pjaustymas, plėšymas, žurnalų paveiksliukų klijavimas)
VI. Dirbtuvės 3 – Tvarkymasis su smurtu: “Įspūdis – suspaudimas – išraiška”/“impresija – kompresija – ekspresija“
Išsišokimo išvengimas/prevencija: darbas grupėse ir individualiai, diskusija apie delsimą ir pasikeitimą, (darbas su popieriais, tapymas, garsas…);
Išvada: Nuorodos/Informacija, Finalinė Diskusija, Apsikeitimas Patirtimi, Mokymų Įvertinimas.

Seminaro adresas: Žemaitės verslo centras, Žemaitės g. 21, Vilnius (2 įėjimas, 3 aukštas su liftu) Menų terapijos centro patalpos
Seminaras bus verčiamas į lietuvių kalbą pagal poreikį. Registruojantis prašome parašykite, ar reikalingas vertimas
Seminaro kaina: 130 Eur LDTA nariams, 160 Eur ne LDTA nariams, 130 Eur LSMU VDA Dailės terapija programos studentams; įskaityta visos reikalingos medžiagos, kavos pertraukos, 16 ak.val pažymėjimai . Dalyvių skaičius ribotas, seminare dalyvaus iki 16 dalyvių.
Registracija: registracija patvirtinama, pervedus registracijos mokestį 50 Eur į LDTA sąskaitą SEB bankas, Banko kodas 70440, Saskaitos Nr.LT907044060000314698 ir pavedimo kopiją atsiuntus el paštu ldttapastas@gmail.com . Registracijos mokestis gąžinamas, pranešus apie savo nedalyvavima mažiausiai 1 mėnesį iki renginio. Kitais atvejais mokestis negrąžinamas.
Registruojantis prašome nurodyti darbovietę/mokslo įstaigą, kontaktinę informaciją, ar reikalinga saskaita faktūra.
Pasiteiravimui : +37065292081 ; el. paštas: ldttapastas@gmail.com